Depremde Hayat Kurtaran Köpekler, 2 Yıl Eğitim Görüyor

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 12 büyük depremde enkaz altında kalan canlıları bulan köpekler, 2 yıllık eğitimin ardından sınavları geçerse enkaz üstüne çıkabiliyor. İş Köpekleri eğitmeni Taner Kurt; depremden sonra herkes arama kurtarma köpeği eğitmeni olmak istediğini belirterek hem köpek eğitmenlerinin hem de arama kurtarma köpeklerinin eğitim sürecini anlattı.

  Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde yıkımlara neden oldu.  Deprem bölgesinde bulunan 11 il ile birlikte ilçe ve köylerinde 60 binden fazla yapının yıkılırken binlerce insanda enkazların altında kaldı. Arama kurtarma ekiplerinin canla başla çalıştığı enkazlar da ekiplerin en büyük yardımcıları ise arama kurtarma ekipleri oldu. Özellikle yurtdışından gelen arama kurtarma ekiplerinin yanlarından ayırmadıkları köpekler, enkaz altlarındaki depremzedelerin bulunmasında büyük pay sahibi oldu.

 Yaşanılan deprem ile birlikte yeniden gündeme gelen arama kurtarma köpeklerinin eğitimini, yetiştirilmesini iş köpekleri eğitmeni Taner Kurt anlattı; Köpek eğitmeni Kurt, yerin metrelerce altından canlıları arama kurtarma köpeklerinin nasıl kurtardığını anlatarak şunları söyledi; “Enkaz altındaki canlıların yerini tespit edebiliyorlar. Herhangi bir koku çıkışı olursa yüzce yüz nokta atışı yapabiliyorlar. Birde biz arama kurtarma köpeklerini yetiştirirken bizim 2 senemizi alıyor eğitimleri. 2 senenin sonunda sınavlarımız oluyor. Sınavlarda başarı elde ettikten ve akredite olduktan sonra köpeklerimiz kazazede nerede olursa olsun küçük bir kokuyu alması köpek için her şeyi bitiriyor. Arama kurtarma köpekleri için ne ses ne de başka bir şey. Önemli olan koku. Canlı insanın kokusu ve yoğun koku olması gerekiyor. Pasif kokuda değil yoğun koku olması gerekiyor. İlk başta çalışmaya başlarken yoğun koku ile başlıyoruz. Arama kurtarma köpeği yoğun koku aldığı zaman bize havlayarak tepki veriyor. Havladığı zamanda biz anlıyoruz zaten. Güzel ve odaklı havlama yapıyorsa orada yaşayan bir depremzede vardır. Yerin ne kadar altı olursa olsun yeter ki küçük bir koku çıkışı olsun. Mesafe fark etmeksizin canlı bulunabilir. “

 

  “2 yıl eğitimden sonra sınavı geçerse enkaza çıkıyor”

  İş köpekleri eğitmeni Taner Kurt; “Arama kurtarma köpeklerinin yetiştirilmesi ve eğitimleri hakkında da bilgiler aktararak şöyle devam etti; “Her köpek arama kurtarma köpeği olmuyor. Belirli testlerden geçmesi lazım. Burnunu güzel kullanabilmesi lazım, oyun dırayvı olması lazım. Yani bu işe yatkın olması lazım. Arama kurtarma köpeklerinin eğitim süreci yavruyken aldığımız zaman  aylık test sürecimiz var. Bu test sürecinde korkularımı var mı? Oyun dırayvı nasıl? Bunlara bakıyoruz. Bunu geçtikten sonra bu defa kutu ve havlama çalışmasına başlıyoruz. Aramalara başlıyoruz. Arama çalışmalarını yavaş yavaş artırıyoruz. Bunlardan sonraki süreç çok önemli. Köpeğimizin farklı iklim koşullarında çalışması lazım. Farklı soğukluk ve sıcaklıklarda farklı farklı insanlarla çalışması gerekiyor. Arama kurtarma özellikle canlı arama kurtarma köpeklerinin bütün illerde çalışması, bütün iklimlere alışması gerekiyor ve farklı farklı kokuların olması gerekiyor. 2 yılın sonunda da sınavı geçtikten ve akredite olduktan sonra enkaza çıkmaya hak kazanıyor. 

 

  “Herkes arama kurtarma köpeği yapmak istiyor”

  Taner Kurt, ayrıca arama kurtarma köpeklerinin Kahramanmaraş depreminin ardından gündeme geldiğini belirterek, deprem bölgesinden döndükten sonra birçok kişinin arama kurtarma köpeği sahibi olmak için başvurduğunu belirtti. Taner Kurt, “Biz deprem bölgesinden döndükten sonra arama kurtarma köpeği yapmak isteyen 35-40 kişi beni aradı. Biz burada arama kurtarma köpeği eğitim çalışmalarına başlarken günde 5 – 6 seans eğitim veriyoruz. Bu çok zaman isteyen, yorucu ve meşakkatli bir iş. Zamanınız varsa beklerim ama süreç çok zor. Çok uğraşmak gerekiyor. Olur dediğimiz köpek olmuyor, oyundan düşebiliyor. Bu defa emekleriniz gidiyor. Ama sağlıklı 2 sene kadar çalıştığınız zaman köpek çok güzel başarılar elde edebiliyor” dedi.

  Uzun yorucu 2 yılın ardından AFAD tarafından yapılan sınavlara katılan arama kurtarma köpekleri, sınavı geçebilirlerse akredite olarak enkaz üzerine çıkmaya hak kazanıyor.