Çadır kültürü, antik kalıntılarda yaşatılacak

Batı Karadeniz’in tek antik tiyatrosu olan ve tarihi M.Ö. 2. yüzyıla kadar uzanan Konuralp antik tiyatro kalıntılarının yeniden gün yüzüne çıkartılması için çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. Bu çerçevede hem Düzce’ye yerli ve yabancı turist çekmesi, hem de bölgenin tarihi dokusunu insanlara göstermek için Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün özel önem verdiği tarihi kalıntılarda çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor.

Bu çerçevede kalıntılarda kazıların devam etmesi için bütün belediye birimleri seferber oldu. Belediye çalışanları kazı ekibine destek oluyor. Yapıldığı dönemde birçok yeni inşaat çalışmasına ilk defa Prusias AD Hypium’da rastlanması ve dönemin önde gelen isimlerinin heykelleri de yine Prusias AD Hypium’da gün yüzüne çıkartılıyor.

M.Ö. 2 Yüzyıl öncesi – M.S. 2025 sonrası

Bu kadar kapsamlı ve detaylı bir antik tiyatro da ve yapılan çalışmalar içinde kazı alanına gelenlerin hem çalışmaları hem de tarihi atmosferi seyredebilmeleri için tiyatronun üst kısmına seyir terası yapıldı. Ayrıca gelenlerin terastan muhteşem görüntüyü izlerken oturmak, bilgi almak ve o doğal yapı için de çaylarını kahvelerini yudumlayabilmeleri için birde çadır kuruldu. Türkler için çok önemi olan çadırın Konuralp gibi Osmanlı komutanın türbesinin bulunduğu bir yerde olması manedar olarak nitelendiriliyor. Kurulan çadırın M.Ö. 2. yüzyılda Roma dönemine ait kalıntılara yakıştığı görülürken, vatandaşlar da çadırın Türkler için yerleşik düzene geçmeden önce ev olarak kullandığını ve tarihi yapıya çok yakıştığını belirttiler.

Tycke ve İskenderi’in kemikleri sızlıyor

Düzceliler, seyir terasına kurulan çadır için yorum yaparken, “Dönemin önemli isimlerinden İskender portresi ilk defa Konuralp’te ki kalıntılarda ortaya çıktı. Ayrıca bereket tanrısı Tycke’nin heykeli de burada bulundu. O kadar heybetli, ilklerin yaşandığı bir antik kalıntılara kurulan çadır, M.Ö. 2. yüzyılda kısıtlı teknolojiyle insanlar mermere şekil vermiş, kocaman 2 katlı tiyatro ve heykeller yapmışlar. 2025 yılında seyir terası o antik kalıntıları, muhteşem atmosferi izlemek için güzel firik ama çadır nedir? O portresi bulunan İskender’in de o tiyatroyu yaptıran Lulius Proklos’un da Tycke’nin de kemikleri sızlamıştır” dediler.