Şerif Ali Karanfil’den insanlık dersi gibi açıklama
Kamuoyunda sahipsiz hayvanlar Kanunun olarak bilinen ve kamuoyunda tepkilere neden olan kanunun uygulama yönetmeliklerinin çıkmasının ardından tepkiler daha da artmış ve Uygulama yönetmeliğinin çıkmasının ardından yapılacak işlemler ve alınacak kararlar net şekilde ortaya konmuştu. Ancak bütün koşullarda hayvanlara ötenazi kararı veren yönetmeliğin çıkması ile birlikte Düzce Veteriner Hekimler Odası bu çok sert yönetmeliğe insanlık dersi niteliğinde cevap verdi.
“Uygulayacak hekim hakkında disiplin soruşturması açacağız”
Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil’de çıkartılan ve hayvanların yaşam hakkını elinden alan uygulama yönetmeliğine kayıtsız kalamadı. Şerif Ali Karanfil yaptığı açıklamada hayvanların da canlı olduğunu ve yaşam haklarının engellenmesinin, yaşamlarının sona erdirilmesine hiç kimsenin hakkı olmadığını belirterek insanlık dersi niteliğinde açıklama yaptı. Ötanazi yapılacak canlıların 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu 9. maddesinin 3. fıkrasında ötanazinin hangi şart ve koşullarda yapılacağı açık olarak belirtilmiştir. Bu haller dışında yapılacak olan ve canlıların yaşam haklarını ellerinden alan, ötenazi yapan veteriner hekimlerimizin görev yaptığı yere bakmaksızın odamıza bağlı olsun ya da olmasın bütün veteriner hekimlerin bağlı olduğu 6343 sayılı Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Odalarının Teşekkül Tarzına Ve Göreceği İşlere Dair Kanun çerçevesinde disiplin soruşturması başlatacağız. Çünkü bütün canlıların yaşan hakkı vardır ve bu hak kutsaldır. Bu hakkı hiçbir meslektaşımızın almasına müsaade etmeyiz müsamaha gösteremeyiz” dedi.
“Hayvanların çoğalmasını kısırlaştırarak önlemeye yönlendireceğiz”
Kanunun sokak hayvanlarının ya da sahipsiz hayvanların çoğalmasını önlemeye yönelik tedbir için alındığını belirten Şerif Ali Karanfil; “Hayvan popülasyonunun çoğalmasını önlemek için böyle bir kanun çıkartıldı. Oysa hayvanlar uygun kısırlaştırmalar ile çoğalması ve aylar geçtikçe sayılarının azalması önlenebilir. Bizde Düzce Veteriner Hekimler odası olarak veteriner hekimlerimizi bu konuya yönlendireceğiz. Yani kısırlaştırma çalışmalarını rutin şekilde yaparak sahipsiz hayvan popülasyonunun önüne geçmeye çalışacağız. Bunu başaracağımızı ve Türkiye’ye örnek olacağız” dedi.
Geçtiğimiz aylarda hayvan popülasyonunun azaltılmasına yönelik olarak Düzce Modeli projesi hazırlanmış ve bu proje Türkiye’de birçok kesim tarafından da beğenilmişti.